Fra Måløy til Bessaker

Det har vært mange dager med nordavind, og solskinn, og kaldt. Sommer? Javel, men man kunne ønske at det var litt anderledes!

Vi dro fra Måløy til Selja på kvelden, for å være nærmere Stad. Der var det to tyske murer som drev med vedlikehold av St Sunnivas torn, og en ørn-familie, to pipende, store unger, og en klagende matmor. Fuglene var langt opp i fjellsiden, og kikkerten måtte til for å kunne se dem.

Neste dag var det, som meldt, rolige forhold, og ikke mindre enn fem båter rundet Stad. Faktisk de roligste forhold jeg har erfart. Bra for en gangs skyld. Mellom Fosnavåg og Ålesund hadde vinden økt igjen, men heldigvis fra en skarp retning. Vi seilte, jippi! Det varte ikke så veldig lenge dessverre.

I Ålesund, innerst i havnen, var det såvidt plass, og der lå vi trygt i to netter, mens vinden blåste over hus-toppene. Det viste seg at det var RedningSelskapets bursdag, og da måtte man inn og hilse på, gratulerer, og takker for at de er der, men heldigvis for meg, ikke benyttet! Bra saker.

Ålesund havn er en turisthavn. Holland America Line denne gangen. Disse moderne cruise ship er enorme, og velter ut horder med cruiserere. Jeg tok bus til Moa shopping senter. Ombord var et hyggelig Australsk par, ivrige å prate og spørre, som ble lei seg, deretter glad, da jeg kunne informere dem at, jo, de var på riktig bus, men feil vei til Aquariumet.

Tilbake til sentrum, til shipshandel, (grunnlagt nitten hundre og grønnkål, har alt.), på jakt etter Sikaflex, (disse hersens lekkasjer). Eldre herre bak disken, (grunnleggeren?), våkner: «Sikaflex?…naaeeii…..Øystein, har vi Sikaflex?» til de indre gemakkene. Utydelig svar. Eldre herre igjen: «Best du prøver Monter». Jeg: Og det er hvor?   «Litt bortover neste gate, før du kommer til politistasjonen». Eldre herre går i dvale igjen. Ålesund lokal logikk.

Neste dag, overskyet men med litt mindre nordavind. Av gårde, nordover, for motor. Etterhvert tok kursen noe østover, og opp med seil, og i fire herlige timer fosset vi avgårde, som en seilbåt skulle. Kom til Tornes. (pos: 62 50,19 / 007 02,53), fint sted rett overfor Nyhavn, det enorme anlegget hvor all naturgass sendes til England, og bra plassert før neste bøyg, Hustavika, som kan være skummel. Heldigvis var forholdene passe neste dag, og vi rullet og humpet i solskinnet til Kristiansund. Hadde tenkt å smake på stedets spesialitet, bacalao, i restaurant Smia ved siden av gjestehavnen, men tidlig på kveld begynt en band å varme opp sitt meget lyd-kraftig utstyr. Jeg kastet loss og dro videre. Passert en flytende olje-borerigg, parkert. Enorme saker, og Norske teknologer og skipsbygger har fått sånt til! Imponerende! Søkte ro i en liten side-fjord, til Vaagland, (pos: 63 07,40 / 008 15,90), ledige flytebrygger ved et nedlagt båtbygger. Ingen tilstede. Hus med igjentrukkete gardiner. Gjentatte «Halloo’er» produserte ingen reaksjon. Meget rolig sted. Magisk tidligmorgen neste dag. Speilvann. Sne-flekkete fjell i bakgrunnen. Helt vindstille. Frokost i cockpit, kjølig men en nytelse.

Tidlig start, og en lang dag tok oss til Dypfest, (pos: 63 46,93 / 009 34,62). Plan A var restauranten i Børøysund, men havnen var overfyllt med  båter, antagelig fra Trondheim, som nøt sin lørdagskveld, (også med musikk), og da dro jeg videre noen timer. Dypfest på søndag var meget stille. Eneste besøkende var fire syklister på helgetur, som nøt sin lunsj i solveggen, i ly fra nordavind. Vekket tidlig neste morgen av fergen, som startet sin dag med brøl og hvirvlende kjølvann.

Og så til Bessaker, (pos: 64 14,88 / 010 19,15), mest for motor, men seilte de to siste timer, i flau vind og helt flatt vann. Nitidig trimming av seil øket farten betydelig. Man lære så lenge man seile tydeligvis. Bessaker er opplagt et favoritt sted for Tyske fisketurister. Mange fiske-joller opptok mesteparten av bryggeplass. Tyske biler parkert, tilogmed en Trabant!  Bessaker hadde ikke internet forbindelse, og dette er sendt fra havet.

Neste er Brakstad, før Rørvik.  Alls well!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..