Gåsvær (Pos: 61 10,60 / 004 41,68)

 

En samling av små øyer, langt vest i havet, nesten de vest-este. En liten havn, plass til en forholdsvis stor fiskebåt, en skyssbåt, plass til Josin imellom og en flytepontong med to joller. Romslige bryggehus med mye rart i, både gammelt og nyere. En TV stue for gjester.

Ble mottatt av en dame som hjalp med tau og så forsvant, uten samtale. Ingen. Ikke en bikkje en gang, bare dovne måker, som undersøkte Josin og meg, ble skuffet, og padlet langsomt avgårde.

‘Seilas’ hit fra Florø var i en lett sørvestlig bris, akkurat for spiss seile-vinkel. Storseil oppe for å redusere rulling i gammal bølge-sjø. Lav skydekke som lekket regn av og til og kom nesten ned til sjøen som tåke. No problem, elektronisk navigasjon er pålitelig. Det har vært mye regn og dårlig vær i det siste, eneste brukbar dag var den hvor vi rundet Statt, og der var vi meget heldige.

Her på Gåsvær er det kun 7 fast-boende igjen, og flere av dem er ute i jobb. Alle barn har reist. Jeg ruslet opp på en topp for å få signal. Mobilen slet, ingen internet. Da jeg kom tilbake, kom damen ut av huset innenfor bryggen, og hilste og beklaget at hun forsvant tidligere da hun hadde det travelt med å forberede til leiegjester. Tre leiligheter. Hun ville vise meg det siste hus, der hvor hennes bestemor vokste opp. Huset var bygget av kahytten av en større seilskute som forliste. Takbjelkene var meget kraftig, og buet. Må ha vært en meget stor seilskute. Hvordan de klarte å frakte den hit er et mysterium. Oppslag i bryggehuset fortalt om fordums tider med rikelig med laksefiske, dun samling og gårdsbruk. Eneste dyr nå er noen sauer. Nok et lite samfunn som gradvis dør.

Imorgen videre sørover, halv-veis til Strusshavn utenfor Bergen. Denne delen av seilasen er ikke noe særlig spennende, litt:- ‘been there, done that’, samt at været har vært lite oppmuntrende. Kanskje det blir bedre imorgen. Men motoren maler tilfreds ivei. Autopilot er kjekt å ha. Bok på Kindle er kjekt å ha. Varmeapparat er kjekt å ha.

All’s well

Én tanke om “Gåsvær (Pos: 61 10,60 / 004 41,68)”

  1. Det ser ut fra kartet som om det er en del ‘smuler’ fra gudenes hender her også. Synd at været ikke er med deg!! God tur videre.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..