2017 Seilas, 1

Endelig i gang. Torsdag 9. juni, avgårde fra Åsgårdstrand. Jon Erik og jeg kjørte ned til havnen onsdag ettermiddag, i min utmerket «varebil», lastet med ting til både Josin og hans Siller lass. Så kjørte han bilen min hjem igjen. Kjekt for meg!

Været klarnet opp iløpet av formiddagen, og etter lunsj, fortøyningene ble tatt ombord og vi putret avgårde, heiste seil og plystret etter gunstig vind. Den kom, dog ikke så gunstig som håpet. Det ble motor-hjelp gjennom de trangeste steder, Vrengen bl a. Himmelen var ganske truende, med store CuNb skyer raskt-voksende. Heldigvis var de for det meste lenger nord og øst, og deres striregn nådde oss ikke.

DSCF1042.JPG

I Tallakshavn er det to blå bøyer til benyttelse av de innvidde, begge ledige, og da valgte jeg den nærmeste. To tau senere var vi trygge. Heiste en «ankerseil», (kopiert fra fiskebåter), i akterstaget, som skulle redusere pendling i vinden. Reduserte, ja, men stanset den ikke. Kanskje en større utgave neste sesong.

Fredag. Våknet til lett regn og en seilbar vind fra SØ, Værmelding var for en forbedring, så jeg drøyet avgang til etter kl 10. Jada, ut mot Svenner tittet solen frem av og til gjennom skyene og med littegran fartshjelp fra motor, var seiledagen ganske grei. Noen sjømil fra land er Skagerak strømmen SV-gående, og vi nøt inntil 2,5 knop i ryggen. Meget bra fart over grunn. Til Risør Seilforenings Finnøy kl 17. Det begynt å regne igjen straks etterpå. Ingen båter. Forenings medlemmer hadde opplagt andre gjøremål i hustrig regnvær. Måtte nøye meg med selskap av en terne unge som satt pal på bryggen rett ved siden av båten og skrek etter mat. Moren jobba! Det var artig å se henne fiske.

Fra Finnøy forholdsvis tidlig, rutinen begynner å sette seg, i overskyet vær og økende vind. Etterhvert dobbelt så mye som meldte, og akkurat på nesen, ikke meldte. Det ble motor, men med storseil oppe for å stabilisere rullingen. Det var da vind kontra strøm, og bølgene ble meget krappe. Store bevegelser og mye sprøyt. Ikke behagelig. Hadde planlagt å «ta» strømmen helt til Lillesand, men Plan B måtte benyttes. Innaskjærs så mye som mulig, til Arendal. Bølgene ble mindre, men ikke vinden imot. Ganske slitsomt.

Studerte diverse værmeldinger. Nogenlunde enighet om at vinden ville løye utpå natten og ikke komme tilbake til midt på formiddagen. DA så. Alarm kl 2. Av gårde kl 02:40. Mange navigasjonslykter og ingen problem å finne veien. Dog ganske dårlig sikt, men med diverse elektroniske hjelpemidler var det ingen fare. Kjedelig for motor, i duskregn, men ingen krappe bølger, og da kunne kaffen nytes uten sløsing. Ank Lillesand like etter kl 6, til en gjestehavn ganske opptatt av større svenske seilbåter, som tydelig var ute i flotilla-seiling. Regn. Stille. Fant en liten bås. Fortøyet. Skalk lukene. Sov.

Skal bli her i hvert fall imorgen, mandag, SV vind i store mengder meldte. Venn Svein Tangen, også en Ballad-eier, skal kjøre meg til båtutstyrsbutikken. Jeg trenge sitteputer! etter de siste dagenes urolig bevegelser har jeg ømfindtlig tre-smak i baken.

Ellers Alls Well.

JosinJohn

Én tanke om “2017 Seilas, 1”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..